Ana içeriğe atla

Makamsal Türk Müziğinde Aralıklar ve Koma Değerleri

Batı müziğinde iki sesin arası iki eşit parçaya bölünmektedir ve arada kalan ses diyez ya da bemol ifadeleriyle tanımlanır. Ancak Türk Müziğinde iki notanın arası her birine koma ismi verdiğimiz 9 eşit parçaya ayrılmaktadır. 1,4,5 ve 8 komanın özel isimleri ve harfleri(rumuz) vardır. Makamları ortaya çıkaracak olan dörtlü ve beşliler oluşturulurken bu isimler ve harflerden yararlanılır.

New Jersey’de Kafkas Dansı

Yazar: Meliha Başal

Buralara bahar gelmez doğrudur. Namık Kemal, “11 ay kaldım ama baharı hala görmedim” demiş. Ama biz öğretmenler olarak bütün mevsimleri taşıyoruz hayatın donmuş yüzü Kars’a. Hem işte burası da bizim için New Jersey kadar hareketli.

Gelen her öğretmenin şikâyetidir ‘sıkıntı’. Yapacak etkinlik yok, gidecek yer yok sözleri buradaki memurların ortak anlayışıdır. Avuç içi kadar bir ilçe Arpaçay ve iki cadde. Ne yapılabilir ki burada karlar erimedikçe.

Biz arkadaşım Abdullah ile Arpaçay ‘ı New Jersey ilan ettik. Yollarda arabanın içinde bir o yana bir bu yana bir öne bir arkaya gidip gelmekten şikâyet etmeyeceğiz artık. İlçede at arabasının kasasında oturup bize bakan insanları seyretmekten zevk alacağız. Okul çıkışlarında koyun sürülerinin içine biz de dalacağız.

Hem düşünsenize kaç öğretmen yılın yedi ayında kardan adam yapma şansına sahip? Ya da bu kadar çok hayvanlarla haşır neşir olma ihtimali?

Action Merkezi

İngilizce kursu veriyordum ve çok zevkli geçiyordu. Hem öğretmen arkadaşlar hem de benim için action-reaction (etki-tepki) oluyordu. Şimdilerde Kafkas Dansı kursuna devam ediyoruz. Süper bir şey. Arkadaşlarla okuldan sonra hem eğlenmiş hem de beraber zaman paylaşmış oluyoruz. Halk Eğitim Merkezi binasında köydeki dikiş-nakış kurslarında yapılan el işlerinin sergisi vardı bu hafta. Sergi öncesinde bizde gelen misafirlere gösteri yaptık. Acayip zevk aldık henüz başlayalı bir ay bile olmamıştı ama dans eşim Ferhat ve ben sempatik bir figür oluşturmadık desem yalan olur.



Kafkas Kartalları ile Mor Menekşeler

Telefonda İzmir’de fakültede öğretmenlik yapan arkadaşımla konuşuyorum . “Eee canım napıyosun” diyorum, aldığım cevap karşısında ben de düşünüyorum. Belki burada tenise, havuzda yüzmeye ya da bungee jumping yapmaya imkanımız yok ama bizim de karlı dağlarımız var, kayak yapmak için ve sert mizaçlı… Kafkas kartallarımız var mor menekşeleri yalnız bırakmamak için…

Bakın.






‘Buralarda da hayat var ve biz mutluyuz yaşamı mümkün olduğu ölçüde yaşamaktan ‘ dercesine hayatımızı renklendirmeye devam edeceğiz.

Yorumlar

Unknown dedi ki…
MELİHA hanım bu kadar soğuk bir iklimi bu kadar sıcak anlatmanız çok hoş.. hayata bakış açınızın her daim ( mütemadiyen ) sıcak olması temennisiyle .. yeni görev yerinizde başarılar ..
mehmet

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye'deki - Ülkemizdeki Başlıca Müzik Türleri

TÜRKİYE’DEKİ BAŞLICA MÜZİK TÜRLERİ  Halk müziği : Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen yöresel etnik müziklerin tümüdür. Yapısal olarak folklorun bir parçasıdır. Anadoluhalk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği formları : Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık Hava : Ritmik karakterleri ve ölçüleri belirgin olan ezgilerdir. Düzenli bir ritim özelliği göstermekle birlikte geleneksel söyleyiş kalıplarına bağlı olarak icra edilen bir formdur. Uzun Hava : Geleneksel Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritmli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türüdür.  Başlıca formları, bozlak , gurbet havası, hoyrat , divan, yol havası, Arguvan ağzı, Çamşıhı ağzı, maya , barak ağzı ve müstezattır. Başlıca çalgılar : Bağlama ( Saz ), Kaval , Kemençe , Zur

Ortaokul Müzik Dersi Notları Hakkında / Kaç Not Vereceğiz?

EKLEME :  26 Temmuz 2014   Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği ' nde yapılan değişikliğe göre en az ( ikisi   sınav  --e-okulda   sınav bölümüne yazılacak-- biri ders içi etkinlik ) 3 not girilecek . Performans görevi kaldırıldı ya hani... artık en az 4 not verme zorunluluğu yok anlayacağınız. a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı 8 inci sınıfta üçü, diğer sınıflarda ikiyi geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Zümrelerde iki sınav bir ders ve etkinliklere katılım notu verilecektir diye karar almak gerekir (sınavlardan birisi yazılı yapılacaksa bu da belirtilmelidir) Hangi ölçeği kullanacağımıza da kendimiz karar verip zümreye yazıyoruz. Sınavlardan birisini isterseniz yazılı yapabilirsiniz ama ben ikisini de uygulama şeklinde yapıyorum ve değerlendirme ölçeği hazırlıyorum. Lisele

Biz Atatürk GençLeriyiz ( Söz + Nota + aLtyapı-eşLik )

Yıllar önce hazırladığım bu altyapı/eşliği nedense kendi bloğumda yayınlamamışım. Geç olsun güç olmasın. BİZ ATATÜRK GENÇLERİYİZ ( Muammer Sun ) Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Güneş bizimle doğar Yağmur bizimle yağar Bizimle coşar deniz Ateş bizimle yanar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz Aklımızla coşkumuzla Atamızın izindeyiz Hoyra rira rira hey (2) Rira hoyrari (2) Rira hoyra hoyra hey Fidan bizimle büyür Çiçek bizimle bizimle açar Bizimle sürer hayat Ulus bizimle yaşar Biz Atatürk gençleriyiz Hoyra rira rira hey Sesimiz onun sesi Hoyra rira rira hey Bizimle yükselecek Hoyra rira rira hey Atatürk Türkiyesi Rira hoyra hoyra hey Sevgimizle bilgimizle Ulusumuzun hizmetindeyiz A